From Belgium with love

In haar dagelijks leven werkt ze als psychiatrisch verpleegkundige in de Belgische kempen. Ook in haar vrije tijd gaat het de enthousiaste Heidi van de Broeck om hulpverlenen, maar nu als vrijwilliger voor de ruim 50 kinderen in het noodlijdende, maar sympathieke basisschooltje in het verre Nepal. De Thali school, even buiten Kathmandu, wist haar aandacht te trekken tijdens een reis naar Nepal. Die school was door de aardbeving in 2015 zo zwaar beschadigd dat onderwijs buiten, in oude veestallen moest plaatsvinden. Een inzamelingsactie voor de restauratie van het gebouw kon niet uitblijven. Maar dat niet alleen, de kapotte kleding waarin de kinderen rondliepen en het ontbreken van eten en drinken op school, ging Heidi erg aan het hart. Zelf ging ze aan de slag met haar andere hobby, boetseren, en samen met anderen werden honderden theelichthouders vervaardigd en verkocht voor het goede doel.

Het afgelopen jaar is er niet alleen en via verschillende kanalen geld ingezameld maar zijn ook vele handen uit de mouwen gestoken. Zo is het gebouw gerestaureerd en aardbevingsbestendig gemaakt en krijgen de kinderen nu dagelijks een warme maaltijd op school. Tijdens haar bezoek aan de school afgelopen zomer, kon ze met eigen ogen zien dat al die inspanningen hun effect niet gemist hebben. Maar doordat de reputatie van de school ook is verbeterd, vinden meer kinderen de weg naar deze school en verbetert ook stilaan de kwaliteit van hun onderwijs. Mooi om te zien is dat de kinderen in Thali stilaan meer kansen krijgen om hun talenten te ontwikkelen. Sommigen blijken een echte talenknobbel te hebben en pikken heel snel het Engels op. Andere knappe koppen zijn technisch heel vaardig en weten van wat eenvoudig materiaal en een batterij een ventilator in elkaar te knutselen. Enkele creatieve leerlingen kunnen prachtig tekenen. Veel talent dus dat een kans verdient!

Eén kans wist Heidi al voor ze te benutten. Van hun tekeningen maakte zij een kalender die velen wist te charmeren en in de verkoop voor de Thali school tot op heden al een dikke 800 euro heeft opgebracht. 800 euro om opnieuw in talent te investeren en kansen voor kinderen te creëren. Kansen die zonder twijfel benut zullen worden…
Heidi Van de Broeck is recentelijk toegetreden tot het bestuur van Himalayan Care Hands.