Gratis eyecamps in Alapot

Samen met de stichting Opticiens zonder Grenzen organiseert HCH ruim een week gratis toegankelijke oogcontroles in het gemeenschapsziekenhuis in Alapot. De toeloop is groot, want slechtziendheid is een serieus probleem in Nepal, al kan zich niet iedereen een bril veroorloven.

Johan Hoet is de initiatiefnemer namens de Belgische stichting die al jaren actief is met zijn team in verschillende ontwikkelingslanden. Nepal stond nog op hun lijstje. Met Jagat Nepali werd een plan gesmeed om ruim een week lang eyecamps te organiseren voor volwassenen, kinderen, ouderen en gehandicapten. Daarbij staan vier vrijwilligers van zijn team klaar om oogmetingen te doen en bij meer gecompliceerde oogafwijkingen deskundig door te verwijzen naar een oogarts in Kathmandu.

Maar ver- en bijziendheid, alsmede leesproblemen zijn op te lossen. Daarvoor heeft het team, voorafgaande aan hun bezoek, al zorggedragen door een doos met honderden monturen uit China te importeren naar Nepal. Die kunnen voor een prikkie ter plekke aangeschaft worden, de glazen kunnen nageleverd ingezet worden.

Maar om ook voor duurzaamheid zorg te dragen, zal de staf van Jagat een training krijgen om zelfstandig oogmetingen in de toekomst te doen. Het is een drukte van jewelste momenteel in het ziekenhuis. De wachtkamer zit vol, de komst van Johan en zijn team is duidelijk gecommuniceerd. Hier enkele indrukken van het lopende project: